elements.jpg
Baltringer Kft. - Naperőművek - Napelemes rendszerek

Gyakori kérdések, válaszok

Gyakori kérdések, válaszok

Miért jó a napelemes rendszer?


Függetlenedés a szeszélyesen változó energia áraktól. A napelem zajmentes működésű. Az üzemeltetési költségek alacsonyak.

Mennyi ideig működik egy napelem?

A napelem-cellák gyakorlatilag korlátlan ideig működnek, a modulok élettartalma 25-40 év. A Sunnrise modulok gyártója 30 év 80%-os lineáris teljesítménygaranciát és 12 év teljes körű termékgaranciát biztosít. Érdemes a modulokat megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, így minimalizálni az esélyt, hogy az adott márka egyszer csak megszűnjön és akkor a garancia is kérdéses.

Milyen tetőre szerelhető fel a napelem?

Szinte bármilyen tetőre felszerelhető a napelem, a tetőn lehet hagyományos cserép, zsindely, hullám pala, vagy trapéz lemezborítás, mi mindenre tudjuk a megoldást. A napelem rendszer tartószerkezetének felszerelése nem jár bontással, átalakítással. A szerelvény gyártók minden tető borításhoz kínálnak profi megoldást.

Hogyan működik az elektromos hálózatra kapcsolt napelemes rendszer?

A rendszer által megtermelt energiát az inverteren keresztül közvetlenül a villamos hálózatba tápláljuk vissza, függetlenül attól, hogy a házban nekünk szükségünk lenne-e rá vagy sem. A megtermelt energiát egy ad-vesz villanyóra méri. Az elszámolásnál pedig kWh-ra lebontva látni lehet, hogy mekkora a különbség a termelt és a fogyasztott energia mennyiség között, így csak a különbözetet kell kifizetni vagy a fogyasztónak vagy a szolgáltatónak.

Mi az az inverter és hogy kell méretezni?

Az inverter alakítja át a napelemek által termelt egyenáramot, az otthoni készülékek által használt váltóárammá (~230V). A méretezés megkönnyítéséhez minden komolyabb inverter gyártó saját, a honlapjukon megtalálható tervező programot tesz letölthetővé, mely a piacon kapható napelemek 80-90%át tartalmazza és ez által méretezhető pontosan az inverter és telepíthető napelemes rendszer.

Mennyit termelnek a napelemek?

Mennyivel kell számolni? Magyarországon 1 Kw-os fotovoltaikus (napelem) rendszerrel számolva ez az érték (a már meglévő napelemes rendszerek adataira támaszkodva) 1050 és 1250 kilowattóra között van, ezt az adatot nagyban befolyásolja a tető tájolása, dőlésszöge és a földrajzi helyzet is .

Ha áramszünet van nekem akkor is van áram a lakásomban?

Sajnos nincs áram mert az inverter védelmi rendszere lekapcsol áramszünet esetén.

Igényel-e karbantartást a rendszer?


Nem, de bizonyos időközönként ajánlott a rutin ellenőrzés, villamos rendszer és a rögzítő elemek átvizsgálása, illetve a napelem felületek esetleges tisztítása.

Milyen fontos lépések vannak az ügyintézés során?


A napelemes rendszert pontosan meg kell tervezni. Figyelembe véve a tető tájolását, területét, dőlésszögét és a tetőfedés típusát. Hova lehet elhelyezni az invertert és hol lehet rácsatlakozni a hálózatra, hol lehet megoldani a vezetékek elvezetését és ehhez hány méter kábelere van szükség. Továbbá milyen az elosztó típusa, melyik fázisra csatlakozzunk és azon hány Amperre van kialakítva. A szolgáltatók honlapján letölthető igénybejelentő kitöltése és benyújtása a lakó ingatlan térképmásolatával együtt. A szolgáltató 30 munkanapon belül köteles válaszolni és határozatot hoz, hogy engedélyezhető vagy sem. Amennyiben engedélyezik a kérelmet akkor küldenek egy befogadásról szóló nyilatkozatot, amit kitöltve vissza kell küldeni az elkészített tervdokumentációval együtt. Amennyiben elfogadták a terveket, akkor 45 napon belül válaszolnak és küldik a szerződésmódosítást, melyet aláírva a napelemes rendszer készre jelentésével együtt vissza kell küldeni nekik. Miután megkapták a szükséges dokumentumokat, akkor időpontot kell egyeztetni a szolgáltató szakembereivel a villanyóra cseréjére, mely 3x16A alatt ingyenes, az felett egyszeri 65.000 Ft-os hálózatfejlesztési költséggel jár. Ez után nincs más teendő, mint élvezni a napelemes rendszer előnyeit.

Mire van szükség egy komplett napelemes rendszerhez?

A napelemes rendszer nélkülözhetetlen kellékei: napelem modulok, a hozzá való speciális kábelek és csatlakozók, az áramátalakító más néven inverter, egyéb villamos berendezések pl. túlfeszültség védők, kapcsolók és végül a napelemeket a tetőhöz rögzítő fémszerkezet, annak szerelvényeivel.

Mennyi idő alatt térülnek meg a napelemes rendszerek?


Ez a kérdés több dolog függvénye. Függ például attól, hogy igénybe vesz e, vissza nem térítendő állami támogatást (ami közintézményeknél cégeknél akár 90 % is lehet a teljes költségből), vagy saját erőből invesztál a napelem rendszerbe. Ha semmilyen támogatást nem vesz igénybe, akkor a mai energia árakkal számolva az olcsóbb rendszerek kb 8, a drágábbak kb 10 év alatt termelik ki a bekerülési árukat.

Mi történik jégeső esetén a napelemekkel?

A napelemek biztonsági üveggel vannak ellátva, tehát ebben jégeső vagy szélvihar nem tud kárt tenni.

Hány évente kell cserélni a napelemeket?


A napelemek élettartama extrém hosszú. Sokat elárul, hogy a gyártók 20-25 év garanciát mernek vállalni termékeikre. Ez pedig még csak a garancia idő, ennél jóval tovább is termelheti a napelemes rendszer az áramot. A napelemek ma használt formái az 50-es évek óta vannak használatban. Az eltelt idő során bizonyították megbízhatóságukat.

Mi történik nagyon felhős időben vagy az éjszaka folyamán?


Akkor is lesz villamos áram? Igen lesz bár akkor nem a saját rendszerünk termeli az energiát, hanem a hálózatról vételezzük az áramot. A napelemes rendszer és a külső, szolgáltató által működtetett hálózat együttműködik. Ha a napelem kevesebbet termel, mint amire szükségünk van, a többit a külső hálózatból kapjuk. Ha többet termel, mint amit elhasználunk, a maradékot a külső hálózatba tölti fel. Ezért van szükség az oda-vissza mérő villanyórára.

Mi lesz a rendszeremmel, ha eladom a lakásomat vagy elköltözöm?


Egy napelemes rendszer nagyon lassan veszít csak az árából, nem véletlenül hosszú az élettartama. Így növelheti az ingatlan értékét, vagy át is költöztethető, ahogy Ön szeretné.

Mi van akkor, ha már nem elég a telepített rendszer teljesítménye?


Minden esetben arra törekszünk, hogy legyen még lehetősége a bővítésre. Ha többet szeretne termelni, elég csak felhívni bennünket, és már küldjük is az ajánlatunk.

Plusz adót jelent a napelem rendszer telepítése?


A válasz egyszerű és rövid: nem. A napelemek telepítése során nem fogják ismét felmérni a területét, hiszen nem egy szobabővítésről vagy más építési kiegészítésről beszélünk, hiszen nem nő meg a területünk nagysága. A háztartási méretű (50kW alatti) napelem rendszerek nem építési-engedély kötelesek. Bár 5kW felett, 2017 áprilisától kezdve, a szolgáltatóknak joguk van elosztói teljesítmény hozzájárulást kérni a napelem rendszer után, ez jelen pillanatban is 0 Ft. De nem kell ettől megijedni mivel ezt a költséget a megtermelt plusz többlet energiából fogják levonni.

Honnan tudhatom, hogy megfelelően termel a napelemem?

A legegyszerűbb leolvasni a termelést mérő számlálót, amelyet a szolgáltatója biztosít. A modernebb inverterek rendelkeznek ezen kívül online Statisztikai felülettel, amin bárhol és bármikor ellenőrizheti a termelést. Ezen kívül elérhetőek különálló eszközök is, amelyek a rendszerre csatlakoztatva adatokat gyűjtenek és prezentálnak Ön számára.

Pin It on Pinterest