2020.08.24.

A valaha volt leghatékonyabb napelem jövőre már a háztetőkre kerülhet

A brit Oxford PV egy 200 évvel ezelőtt felfedezett kristály, a perovszkit segítségével fejlesztett olyan napelemet, amely a jelenlegieknél sokkal hatékonyabb, az előállítása pedig olcsóbb.

Hogy miként alakul a klímaváltozás, az azon is múlik, mennyire vagyunk képesek hatékonyan kihasználni azokat az alternatív energiaforrásokat, amelyek körülvesznek bennünket. A brit Oxford PV nevű cég most egy olyan megoldást dolgozott ki, amely végeredményeként minden eddiginél hatékonyabb napelemeket állíthatnak elő.

The Guardian beszámolója szerint a vállalat által elkészített újfajta panelek számára egy 200 évvel ezelőtt felfedezett kristály, a perovszkit jelenti a legfontosabb alkatrészt. A cég fejlesztői szerint, ha egy hagyományos napelem celláját bevonják vele, az sokkal hatékonyabban, és nem mellesleg olcsóbban tudja előállítani az elektromos áramot, mint eddig bármelyik megoldás. A perovszkit képes a napfény nagyobb spektrumát „feldolgozni”, így nagyobb forrás felhasználásával tud energiát termelni, mint az egyébként használt szilícium.

Forrás: The Guardian

Pin It on Pinterest

Share This